loader image

Hoe Erik manager in de zorg werd

Wie hem vroeger had gezegd dat hij manager zou worden, had Erik Albers raar aangekeken. Maar niets is anno 2021 minder waar. Zijn kwaliteiten als verbindende academicus, die voorheen maar weinig de ruimte kregen, komen in zijn functie als manager bij Veilig Thuis nu eindelijk écht tot bloei. “Zonder het assessment was ik deze bijzondere leerreis nooit begonnen”, aldus Erik.


‘De bevestiging dat er meer in mij zit, dan ik zelf had gedacht, raakte me tot in de kern.’

Wie hem vroeger had gezegd dat hij manager zou worden, had Erik Albers raar aangekeken. Maar niets is anno 2021 minder waar. Zijn kwaliteiten als verbindende academicus, die voorheen maar weinig de ruimte kregen, komen in zijn functie als manager bij Veilig Thuis nu eindelijk écht tot bloei. “Zonder het assessment was ik deze bijzondere leerreis nooit begonnen”, aldus Erik.

Als kind leerde Erik dat hij het beste tot zijn recht zou komen in een praktisch beroep. Dus volgde hij de LTS en haalde hij zijn MBO-diploma. Maar zijn hart lag niet in de techniek. Na de militaire dienstplicht, en enkele tijdelijke banen, kwam hij terecht in de jeugdzorgketen. Hier ging hij aan de slag als groepsleider. Na enkele jaren begon het te kriebelen. Erik: “Dat is de rode draad in mijn carrière. Na een periode denk ik bij mijzelf: is dit wat ik moet doen? En als ik vind dat het beter kan, dan moet ik daar zelf actie in ondernemen.”

Beweging

Zo gezegd, zo gedaan. Erik volgde een deeltijdstudie HBO Maatschappelijk Werk en groeide door binnen de jeugdzorg. Van gezinsvoogd tot medewerker van het crisis interventie team. Ook kreeg hij, later bij Veilig Thuis, ondersteunde managementtaken toebedeeld. Maar Erik zou Erik niet zijn, als hij ook in zijn functie bij Veilig Thuis niet kritisch naar zichzelf en zijn positie zou kijken. “Ik dacht: ik ben nu 47. Als ik nog wat wil, dan moet ik nú in beweging komen.” Precies op dat moment verscheen er een vacature: er werden 2 nieuwe, externe managers gezocht. “Ik was geen manager, ik had geen opleiding en ik was niet extern. Ik wist zeker dat ik dat niet ging worden.”

Onder het motto ‘Ik zie wel waar we uitkomen’, trok hij toch zijn stoute schoenen aan en solliciteerde hij. Tevergeefs. Of toch niet. Ondanks de afwijzing, werd zijn sollicitatie zeer gewaardeerd. Zijn ambities waren kenbaar gemaakt én hij kreeg een assessment aangeboden. Erik: “Ik koos voor een ontwikkelassessment bij Assessment Collectief, zodat ik met een brede scope kon kijken naar wie ik ben, wat ik kan en wat er bij mij past.”


Bevestiging

Lange tijd had Erik twijfels over zijn academische niveau en zijn persoonlijke potentie. Na het assessment verdwenen deze twijfels als sneeuw voor de zon. “De bevestiging dat er meer in mij zit, dan ik zelf had gedacht, raakte me tot in de kern.” Zijn resultaten boden hem ook inzicht in struikelblokken waar hij regelmatig tegenaan liep. “Ik had het gevoel dat anderen mij vaak niet begrepen, wat logisch is als je op verschillende niveaus communiceert.”

Erik scoorde bovengemiddeld op academisch niveau en maximaal op zijn leidinggevende kwaliteiten. “De adviseur was niet alleen empatisch, maar ook heel duidelijk. Ze zei: als je jouw pad tot manager nu niet volgt, of een HBO-studie kiest, dan loop je het risico om jezelf weer te onderprikkelen.” Om Erik hierbij te ondersteunen, dacht de adviseur uitgebreid met hem mee over het kiezen van de juiste vervolgstudie.

Investering

De testresultaten dienden als uitgangspunt voor de selectie van de juiste studie en universiteit. Dit werd de academische leergang Leiderschap in Management op het AOG. Deze studie betaalde Erik zelf. “Het is mijn ontwikkeling en een investering in mijzelf. De rest van mijn leven koos ik voor anderen, nu koos ik voor mijzelf.” Zijn jarenlange toewijding, kreeg hij nu terug. Van zijn partner, zijn kinderen, de organisatie en de directeur-bestuurder. Allemaal steunden ze hem in zijn keuze om te gaan studeren.

Euforie

Alsof het zo moest zijn, kondigde zijn eigen manager kort na de start van Erik’s studie haar vertrek aan. Erik werd door het management gevraagd om haar taken tijdelijk te vervullen. Dat deed hij met plezier. Om deze functie te behouden, moest hij erop solliciteren. Twee keer bleek scheepsrecht. Na de selectieprocedure kwam Erik als de favoriet uit de bus. “Euforie!”, dat was wat Erik voelde toen hij hoorde dat hij de functie had gekregen. En zijn opleiding? Daarvoor slaagde hij met vlag en wimpel. “Met gepaste trots kan ik zeggen dat ik voor de eindpresentatie, het visiedocument en het eindgesprek, het predicaat excellent behaald heb.”

Potentie

Het dak van Erik’s carrière is nog niet in zicht. In zijn omgeving wordt Erik gemotiveerd om door te ontwikkelen en wellicht nog eens de stap te maken naar een directeurschap. “De mooie leerreis die ik met het assessment gestart ben, heeft me aangezet om me te blijven ontwikkelen”, vertelt Erik enthousiast. “Ik raad iedereen aan om een assessment te doen, als je je afvraagt wie je bent en wat je kunt. Het is een mooi middel om inzicht in jezelf te krijgen én het geeft je richting als het gaat om je niveau en wat daarbij past.”

Ben jij net als Erik benieuwd naar jouw potentie en ontwikkelkansen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe Erik manager in de zorg werd