loader image

Review talent Assessment van een kandidaat

Om aan te tonen dat zij toch over de benodigde vaardigheden en het denkvermogen beschikt, nam Monique deel aan een Talent-Assessment. Zo lukte het haar om haar doel te bereiken. Monique voert als ondersteunend consulent veel dezelfde taken uit als de WMO-consulent. Ze is er klaar voor om die functie te bekleden. Maar als zij hierop solliciteert, wordt ze afgewezen omdat ze geen HBO-diploma heeft. Een teleurstellend bericht. Zelf weet ze dat ze het kan. Gelukkig ziet haar manager dat ook.

Hoe het Talent-assessment Monique hielp haar droombaan te bemachtigen zonder HBO-diploma

Om aan te tonen dat zij toch over de benodigde vaardigheden en het denkvermogen beschikt, nam Monique deel aan een Talent-Assessment. Zo lukte het haar om haar doel te bereiken.

Monique voert als ondersteunend consulent veel dezelfde taken uit als de WMO-consulent. Ze is er klaar voor om die functie te bekleden. Maar als zij hierop solliciteert, wordt ze afgewezen omdat ze geen HBO-diploma heeft. Een teleurstellend bericht. Zelf weet ze dat ze het kan. Gelukkig ziet haar manager dat ook. 

Talent-assessment

Monique’s manager adviseert haar om een Talent-assessment bij Assessment Collectief te doen. Om aan te tonen dat Monique het benodigde werkniveau beheerst en over de overige gewenste competenties beschikt. “Het Talent-assessment haalt je talenten naar boven en laat zien of de functie bij je past. Dat vond ik een fijn idee, dus greep ik deze kans met beide handen aan”, aldus Monique.

Warm ontvangst

Spannend was het wel, vertelt ze: “Ik heb twee nachten slecht geslapen voor het assessment.” Dat is ook niet vreemd, als je droombaan op het spel staat. “Toen ik bij het Assessment Collectief binnenkwam, viel de spanning meteen van me af. Ik werd zo warm ontvangen. De adviseur vertelde heel open en transparant over het verloop van de dag. Waarin ik aan het eind direct de uitslag te horen zou krijgen. Dat vond ik heel prettig.” 

Zelfvertrouwen boost

Na twee cognitieve tests, de persoonlijkheidsvragenlijsten, het interview en de lunch, is het tijd voor de uitslag. Die vormt een welkome verrassing voor Monique: “De adviseur zei meteen: ‘Je hebt het heel goed gedaan. Je zit op HBO-niveau.’ Ik voelde mijn zelfvertrouwen groeien. Ik wist dat ik het kon, maar nu staat het zwart-op-wit. Ik ben niet minder dan de rest.” 

Een treffend talentenprofiel

Het verlossende woord was eruit. Dat gaf Monique de ruimte om samen met de adviseur haar talentenprofiel door te nemen. “Als ik daaraan terugdenk ben ik nog steeds verrast over mijn karakteromschrijving”, vertelt ze enthousiast. “Het klopt als een bus. Bijzonder dat je dat zo treffend en helder uit vragenlijsten kunt halen.” 

Verdiepingsgesprek biedt handvatten

Elke kandidaat kan na afronding van het assessment gebruik maken van het verdiepingsgesprek. Toen de adviseur Monique dit aanbood twijfelde ze geen seconde. “Ik wilde alles meemaken. In het verdiepingsgesprek heeft de adviseur mij handvatten geboden, die mij helpen om mijn minder sterke punten te verbeteren”, aldus Monique. 

Inzichten voor het leven

Monique kijkt zeer positief terug op het traject: “Het assessment was niet alleen een ‘ja’ of ‘nee’, op de vraag of ik geschikt was voor de functie. Het heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven. En het heeft mij inzichten geboden, waar ik mijn hele leven wat aan heb.” 

Begin april 2021 is het moment daar. Dan is Monique officieel WMO-adviseur. Wij wensen haar veel geluk in deze mooie baan, die haar op het lijf geschreven is.

Review talent Assessment van een kandidaat