Team-assessment bij Gemeente Zwolle zorgt voor structurele teamontwikkeling en persoonlijke groei
“Het assessment is gericht op het krijgen van inzicht in hoe je als individu en als team functioneert”, legt Heika uit. “Zodat iedereen weet: waar sta ik, wat heb ik te doen, wat zijn ieders kwaliteiten en talenten en waar zit de blinde vlek van de groep.” Om het groepsprofiel compleet te maken, nam Heika ook zelf deel aan het assessment. “Ik was een nieuwe leidinggevende, zij hadden een nieuwe rol. Op deze manier kregen we in een sneltreinvaart heel veel inzicht in elkaar.”
Verdiepend rollenspel
Naast een groepsintake en individuele assessments – bestaande uit een interview, intelligentietesten en persoonlijkheidsvragenlijsten – stond er ook een rollenspel op het programma van de assessmentdag. Hierin werden de deelnemers individueel uitgedaagd. “Je wordt bewust in een stresssituatie gebracht, omdat je dan je primaire gedrag laat zien”, vertelt Heika. “De verdieping die dit rollenspel geeft is een verrijking van de testen.”
Helder groepsprofiel
Na de assessmentdag waren de individuele profielen én het groepsprofiel compleet. De laatste werd in het team besproken. “We hebben met elkaar gekeken hoe de groep de individuele talenten in kan zetten. En waar we elkaar juist bij kunnen helpen”, aldus Heika. Hieruit bleek dat de informatiemanagers als groep hoog scoorden op hun analytische vermogen, maar moeite hebben met het nemen van besluiten. “Zelf ben ik ook analytisch ingesteld. Dankzij het groepsprofiel weet ik dat ik als leidinggevende niet mee moet gaan in het analyseren, als er een besluit genomen moet worden.”
Het allerbeste assessment
Hoewel Heika in haar carrière al drie andere assessments gedaan had, is ze verrast over de uitkomsten. “Ik vond dit echt het allerbeste assessment. Het persoonlijkheidsprofiel is fijnmazig. Daar zitten veel gelaagde kenmerken in, waar de adviseur de verbanden tussen legt. Waarna je denkt: verrek, dat is het echt precies. Dit heeft mij een aantal nieuwe inzichten gegeven over de ontwikkeling van mijn leiderschap. En me nog bewuster gemaakt over welke talenten ik inzet bij welke groep.”
Borging door groepsaanpak
Het assessment is inmiddels lang en breed achter de rug. Toch blijven de gemaakte analyses een actueel onderwerp van gesprek. “We grijpen in de vergaderingen regelmatig nog even terug op de uitkomsten van het assessment”, vertelt Heika enthousiast. “De inzichten zijn ook bepalend geworden voor de agenda. De dingen die de groep moeilijk vindt worden geagendeerd. En voor analytische vraagstukken vraag ik het team juist vaker om met me mee te denken.” Met de borging van team Informatiemanagement zit het wel goed. “Ik merk dat de groepsaanpak van Assessment Collectief heel erg bijdraagt aan de borging. Doordat je het echt met elkaar doet, ontwikkel je een gezamenlijke taal en zorg je ervoor dat je de inzichten ook echt vasthoudt”, besluit Heika.
Ben jij benieuwd welke nieuwe inzichten een Team-assessment jouw organisatie kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.